Waarom een plat dak en hoe bouwen we het op?

Bij Dakwerken Cauwelier zijn we thuis in platte daken. Overweeg je een nieuw plat dak? Een goede keuze, want platte daken bieden heel wat voordelen. We zetten de belangrijkste pluspunten even voor je op een rijtje.


Waarom een plat dak en hoe bouwen we het op?


De voordelen van platte daken


Een plat dak? Daar zijn heel wat voordelen aan verbonden, denk maar aan:

  • Met een plat dak bespaar je ruimte. Bovendien kun je het dak gebruiken voor een daktuin en/of een dakterras. Bovendien verlies je geen plafondhoogte, wat ook mooi meegenomen is.         
  • Een plat dak is betaalbaar. Het dak is vaak goedkoper dan een schuin dak.        
  • Wil je in de toekomst bijbouwen, dan is dit een stuk makkelijker met een plat dak. Een extra verdieping kan bijvoorbeeld veel makkelijker.    
  • Op een plat dak kunnen gemakkelijk zonnepanelen geplaatst worden en je kan de hellingshoek zelf bepalen.       
  • Vandaag de dag vallen ook platte daken makkelijk te isoleren, waardoor je niet meer met een overhitte bovenverdieping zit.


Zijn er dan geen aandachtspunten? Toch wel. Hoewel we jouw plat dak met de grootste zorg plaatsen is dit type dak vaak net iets minder duurzaam en lopen de onderhoudskosten wat hoger op. Aan de waterafvoer besteden we ontzettend veel aandacht om lekken te voorkomen. Weet trouwens dat een plat dak nooit volledig plat is en dat er toch een kleine helling is. Dit doen we om het regenwater vlot te kunnen afvoeren. We spreken over een plat dak bij daken waarvan de hellingshoek niet groter dan 15° is.
Hoe bouwen we je plat dak op?


Bij een plat dak vertrekken we van een dakskelet waarop we een dekvloer plaatsen. Op deze vloer brengen we eerst een dampscherm (vb Alutrix of Sopremaonderlaag), daarna de isolatie die kan bestaan uit Pir of Pur (vb Recticel, Unilin of Iko) of rotswolisolatie (vb Knauf, Isover, Rockwool, Kingspan, Enertherm, Ursa of anderen). Na dit alles wordt er nog een afwerkingslaag aangebracht. Voor het dakskelet is er de keuze tussen een houten of stalen constructie. Het materiaal van de dekvloer hangt af of je het dak begaanbaar wil maken of niet. Voor begaanbare daken maken we meestal gebruik van beton of een houten draagstructuur of I-liggers, ook wel I-joints of LVL genoemd (vb van merk Unilin).


Qua isolatie zijn er heel wat mogelijkheden, denk maar aan PIR-isolatieplaten, PUR-isolatieplaten, XPS-isolatieplaten, steenwol, glaswol, rotswol en meer. Welke optimaal is hangt af van de situatie en je budget. We bekijken dit uiteraard samen met jou. De naakte platen kunnen gacacheerd worden met een asfalt of zilver toplaag afhankelijk van de toplaag.


De verschillende mogelijkheden qua dakbedekking


Er zijn heel wat verschillende soorten dakbedekking. Meestal komen de volgende materialen in aanmerking:

  • EPDM (vb Resitrix, Evalastic of Firestone). Een duurzaam en eenvoudig te plaatsen materiaal. Scheuren komen amper voor en het vergt weinig onderhoud.        
  • Bitumen (vb Derbigum, IKO of Soprema). Een iets goedkoper materiaal dat net wat minder lang meegaat. Het aanleggen is net iets moeilijker.        
  • Groendaken. Tegenwoordig aan een opmars bezig en ze bieden extra bescherming tegen de weersomstandigheden.


Andere opties zijn mogelijk, maar voor platte daken grijpen we in het merendeel van de gevallen naar de bovenstaande materialen.


Meer weten over de mogelijkheden voor je plat dak? 


Wens je bijkomende informatie over de mogelijkheden voor een plat dak of een offerte op maat? Contacteer ons en we bekijken graag samen met jou de opties. Met plezier werken we een vrijblijvende offerte op maat uit. Dakwerken Cauwelier staat voor je klaar! 


We plaatsten reeds platte daken in Brugge, Kortrijk, Kuurne, Roeselare, Gits, bijna overal in West-Vlaanderen en ook steeds meer in Oost-Vlaanderen.Deel dit bericht

Andere nieuwsberichten

Cauwelier gespot op Focus/WTV?

Cauwelier gespot op Focus/WTV?

Focus/WTV maakte een reportage van de Bedrijvencontactdagen, met speciale aandacht voor onze stand.

LEES MEER
3D-printen van dakpannen en hulpstukken!

3D-printen van dakpannen en hulpstukken!

Wat te doen als een dakpan of hulpstuk niet meer in de handel verkrijgbaar is én je slechts enkele stuks nodig hebt?

LEES MEER
Ontmoet ons tijdens de Bedrijvencontactdagen

Ontmoet ons tijdens de Bedrijvencontactdagen

Bezoek ons op stand 102, sla een (golf)balletje en win onze Cauwelier Cup!

LEES MEER
x