Kan ik bij Cauwelier ook terecht voor een ecologisch groendak?
Uiteraard!
We kunnen perfect een extra stukje tuin voorzien op uw dakterras. Bovendien bieden we u heel wat mogelijkheden in opbouw en afwerking ervan.
We bekijken ter plaatse welke thermische isolatie het best bij uw woning past. Ook een brandvertragende coating is mogelijk. Daarbij gebruiken we enkel hoogwaardige producten.
Wat is een groendak?
Een groendak is een dak dat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie. Dat kunnen grassen zijn, kruiden, vetplanten of een ander soort vegetatie. Zo kan een dak bijvoorbeeld ook beplant worden met heide of duinplanten. De begroeiing kan bovendien gecombineerd worden met zonnepanelen of windmolens. In dat geval spreekt men van een energiedak.
Groendaken zijn mogelijk op daken met een hellingsgraad van 1 tot 45 graden. Is de hellingsgraad groter dan 35 graden, dan moeten er wel speciale technieken worden toegepast om de diverse lagen op hun plaats te kunnen houden. Een drainagelaag is op een hellend dak niet altijd noodzakelijk. Het water kan immers door de helling van het dak op natuurlijke wijze afvloeien.
We kunnen onderscheid maken tussen twee soorten groendaken :
Intensieve groendaken (daktuinen)
Dit zijn daken die voorzien zijn van een tuin zoals je die normaal gesproken ook op de begane grond hebt. Hij kan begroeid zijn met struiken, kruiden, grassen en zelfs met bepaalde soorten bomen! Bij dit type daktuin is het vanzelfsprekend van groot belang dat de dakconstructie voldoende stevig is want een dergelijke tuin heeft een aanzienlijk gewicht (meer dan 200 kilo per vierkante meter!). Een intensief groendak kan gebruikt worden als een normale tuin en vergt veel onderhoud.
Extensieve groendaken
Van dit type spreken we wanneer het dak vooral begroeid is met mossen, vetplanten (sedumdak) en kruiden die niet veel onderhoud vergen. Dit type dak is niet of nauwelijks beloopbaar maar is een stuk lichter van gewicht dan een intensief groendak. Het voordeel van dit type dak is dat het goedkoper, lichter en makkelijker te realiseren is dan een intensief groendak.
Voordelen:
-Isolerende werking: een groendak werkt niet alleen geluidsisolerend, maar houdt in de zomer de hitte buiten en in de winter de warmte binnen.
-Een groendak heeft een natuurlijke uitstraling. Het dak kleurt met de seizoenen mee.
-De levensduur van het dak wordt minstens verdubbeld door de beschermende werking van de vegetatie.
-Groendaken dragen bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast filteren ze fijnstof en helpen ze op deze wijze de luchtkwaliteit te verbeteren.
-Regenwater wordt door een groendak goed geabsorbeerd en vertraagd afgegeven. Hierdoor is de belasting van het riool bij stevige regenbuien een stuk geringer.
Nadelen:
-Ook op een groendak kan zich onkruid voordoen. Dit geldt dan voornamelijk voor het tuindak maar ook bij andere groendaken kan je ermee te maken krijgen.
-Groendaken trekken de aandacht van vogels en andere dieren die graag in het materiaal op zoek gaan naar iets eetbaars.
-Lekkages zijn moeilijker op te sporen en te verhelpen.
-Ook een extensief groendak blijft enig onderhoud vergen, ook al is het niet veel.
-Afhankelijk van het type zijn er flinke investeringen mee gemoeid.