Plat dak

Cauwelier biedt de geschikte oplossing op maat van uw plat dak

Heeft uw woning een plat dak en droomt u van een zonnig dakterras? 

Of wilt u genieten van een extra stukje tuin met een ecologisch groendak? Wij bieden u heel wat mogelijkheden in opbouw en afwerking ervan. We bekijken ter plaatse welke thermische isolatie het best bij uw woning past. Ook een brandvertragende coating is mogelijk. Daarbij gebruiken we enkel hoogwaardige producten. 


Renoveert u het plat dak van uw woning? 

Dan vervangen wij kapotte materialen, plaatsen thermische of akoestische isolatie en geven uw dak het nodige afschot. Alles volgens de nieuwste normen en naar het moderne comfort.  


Renoveert u het plat dak van uw bedrijfspand? 

Wij adviseren bitumen dakbedekking. Bitumen is waterdicht en extreem licht. Daardoor is het goed verwerkbaar en uitermate geschikt voor lichthellende en platte daken. Uiteraard garanderen we een veilige plaatsing door onze dakdekkers.


Heeft het plat of lichthellend dak van uw bedrijfsgebouw een grote oppervlakte?  

Wij raden in dat geval EPDM aan. Dat is een bijzonder rekbare en onderhoudsvrije kunststof met een heel lange levensduur. Geschikt voor heel grote oppervlaktes.Resitrix

Wat ? 

RESITRIX® biedt een duurzame oplossing voor elk plat dak. RESITRIX® is een EPDM-dakafdichting, intern gewapend met glasvezel. Dit interne wapeningsnet zorgt voor dimensionele stabiliteit en een hoge inscheurweerstand.  


Kenmerken :

-Resitrix behoort tot de top van de hedendaagse EPDM’s. Met een geschatte levensduur van 50 jaar en meer kan je hier spreken van een echte duurzame dakbedekking.

-Ook kan deze dakbedekking 100% gerecycleerd worden wat er dan weer voor zorgt dat deze zeer milieuvriendelijk is. 

-Resitrix is de perfecte onderlaag voor uw groendak, één laags én wortelwerend.

-De grote elasticiteit (400%) in combinatie met een interne wapening zorgt ervoor dat dat Resitrix perfect bestand is tegen scheuren en perforaties

 (denk aan dakterassen, etc...).


Hoe geplaatst? 

Resitrix wordt geplaatst zonder vlam en de verlijming ervan gebeurt met een ecologische primer die geen giftige gassen vrijgeeft. De naadverbindingen worden tijdens onze dakwerken thermisch gelast, zodat er altijd een zichtbare controle is van de naadverbindingen.

                     Asfalt

Wat?

Asfalt is een type dakbedekking dat al decennia lang populair is op platte daken. Bitumen wordt gemaakt door middel van aardolie in combinatie met polyester of glasvlies. In tegenstelling tot traditionele asfalt, is deze dakbedekking tegenwoordig een pak elastischer door de toevoeging van kunststofvezels. Asfalt wordt dus voornamelijk toegepast op platte daken, al kunnen ze ook voorkomen op licht hellende daken. Het materiaal wordt geleverd in de vorm van stroken, al bestaan er ook bitumenleien. Deze zijn perfect voor daken met een (sterke) hellingsgraad.


Voordelen  :

-Een dak met roofing is goed bestand tegen vocht.

-Asfalt heeft een relatief voordelig prijskaartje. Het is bijvoorbeeld goedkoper dan EPDM dakbedekking.

-Asfalt is een duurzaam materiaal en bestaat tegenwoordig grotendeels uit gerecycleerd materiaal. Op dit vlak is het materiaal sterk geëvolueerd.

-Deze dakbedekking is eenvoudig en snel te herstellen of vervangen.

-Wil je het dak tegelijk ook isoleren? Asfalt is perfect combineerbaar met isolatie! Indien het dak van buiten uit geïsoleerd wordt (wat aan te raden is),

  kan bitumen gewoon op de isolatielaag geplaatst worden.

-Asfalt gaat ongeveer 20 tot 40 jaar mee, wat op zich goed meevalt. Let op, de effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit
 van het materiaal en de plaatsing.   


Nadelen :

-Asfalt is minder goed bestand tegen Uv-straling van de zon.

-De montage van asfalt gebeurt in verschillende banen. Ook zijn er verschillende lagen nodig om waterdichtheid te kunnen garanderen. Dit zorgt voor een heleboel naden, wat   het risico op lekkage vergroot.

-Asfalt heeft een jaarlijkse inspectie- en onderhoudsbeurt nodig. Vuil of takken moeten verwijderd worden, net zoals ingroeiende wortels. Deze zaken kunnen de drainage van   het regenwater verstoren.


Hoe geplaatst ? 

Asfalt wordt door onze dakdekkers via verlijming of via een zelfklevend of mechanisch te bevestigen systeem op het dakoppervlak aangebracht. Bevestiging via een gasbrander wordt echter het vaakst toegepast. Door de hitte wordt het materiaal vloeibaar en kan het goed hechten. Bij asfalt zijn de naden tussen de verschillende stroken zichtbaar. Het is belangrijk dat deze goed gedicht worden. Anders ontstaan er zwakke punten die kunnen loskomen en lekken. 


       

PVC

Wat?

PVC dakbedekking staat voor dakbedekking dat gemaakt is van Poly Vinyl Chloride. De kunststof dakbedekking wordt dus als folie geleverd.


Kenmerken :

-Deze dakbedekking is de meest gebruikte kunststof voor weerbestendige daken. 

-Het is een thermoplastische folie waaraan weekmakers en UV-stabilisatoren zijn toegevoegd waardoor PVC sterk, Uv-bestendig en ozonbestendig is. 

-Het grootste nadeel is de iets kortere levensduur dan EPDM

-Heeft dan wel weer als voordeel dat het weinig onderhoud met zich mee brengt. 

-Maar PVC is dan aan de andere kant goedkoper.


Hoe geplaatst?

Een dakbedekking van PVC wordt in alle gevallen aangebracht met lijm en zeer hete lucht dat wordt aangebracht op het dak door middel van een mechanische föhn. Dakramen, ventilatierooster of andere obstakels worden ter plekke opgenomen in de dakbedekking om de beste waterdichtheid te garanderen.

Er moet wel rekening mee gehouden worden dat de PVC niet rechtstreeks op een oude dakbedekking mag worden geplaatst. Als dat wel het geval is, moet er nog een scheidingslaag worden aangebracht.

EPDM

Wat?

Een EPDM dakbedekking is een veelgebruikte dakbedekking voor platte daken. Het is een synthetische rubber gemaakt uit aardolie. De naam ‘EPDM’ is een afkorting voor Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer, de grondstoffen waaruit deze kunststof dakbedekking bestaat. 


Kenmerken en voordelen :

-Zeer sterk & soepel: door de polymeren in de EPDM is het rubber uitzonderlijk sterk en tegelijkertijd elastisch.
-Lange levensduur: dit synthetische rubber gaat ongeveer 30 à 50 jaar mee (sterk afhankelijk van het merk, het onderhoud en de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing).
-Prijs: dit materiaal is goedkoper dan de meeste dakbedekkingsmaterialen.
-UV-bestendig: met dit materiaal wordt je beschermd tegen invloeden van de zon.
-Scheurvrij: EPDM dakfolie scheurt niet.

-Onderhoudsvrij: het is een onderhoudsvrij materiaal. Beschadigingen kunnen met folie hersteld worden.
-Wortelbestendig: wortels krijgen hier geen kans. Daardoor is het de ideale ondergrond voor groendaken.
-Milieuvriendelijk: de productie van EPDM dakfolie is minder milieubelastend in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen, omwille van de lagere energiekosten. 

  Daarnaast kan dit materiaal ook gerecycleerd worden.

-Thermisch stabiel: tussen de -50°C en de 130°C blijft EPDM stabiel.
-Beloopbaar in alle seizoenen: zowel tijdens de winter als de zomer kan je op een EPDM-dak wandelen. Deze bedekking ondervindt geen invloed van vrieskou of intense hitte.


Hoe geplaatst?

EPDM wordt op maat gemaakt en kan daardoor in 1 stuk, naadloos geplaatst worden. Daardoor is er minder risico op lekken. 

De bevestiging gebeurt via verlijming of mechanisch. 

EPDM dakbedekking kan ook los geplaatst worden. De folie wordt dan op zijn plaats gehouden via een ballast laag uit kiezels, grind, …

        


x