Heet van de naald : Vlaanderen komt met nieuwe premie voor wie asbest verwijdert uit huis vanaf 1 januari 2021

Heet van de naald : Vlaanderen komt met nieuwe premie voor wie asbest verwijdert uit huis vanaf 1 januari 2021Vanaf 1 januari komen er nieuwe premies voor het verwijderen van asbest uit huizen, scholen en zorginstellingen. De Vlaamse regering gaat daarvoor een recordbedrag van 124 miljoen euro vrijmaken de komende twee jaar. Asbest is een schadelijke en kankerverwekkende stof die vroeger vaak werd gebruikt in bouwmaterialen. In Vlaanderen zijn er naar schatting 2,7 miljoen woningen waar nog asbest inzit.  

 

Asbest is een stof die tot eind jaren '90 vaak gebruikt werd in bouwmaterialen. Bekend zijn vooral de typische golfplaten of asbest gebonden dakleien, maar het werd ook in heel veel andere toepassingen gebruikt. Afvalstoffenmaatschappij OVAM schat dat er nog steeds zo'n 910.000 ton asbest zit in 2,7 miljoen particuliere woningen in Vlaanderen. Asbest bestaat uit kleine vezels die als ze vrijkomen verschillende ziektes en kanker kunnen veroorzaken als ze ingeademd worden. Sinds 1998 is het daarom verboden om nog asbest produceren, te gebruiken of te hergebruiken. Om Vlaanderen zo snel mogelijk "asbestveilig" te maken, trekt de Vlaamse regering de komende twee jaar 124 miljoen euro extra uit om asbest te verwijderen  


84 miljoen euro gaat naar een extra premie van 8 euro per vierkante meter voor wie zijn gevel of dak isoleert en tegelijk ook de asbestleien, het asbesthoudend onderdak of de asbesthoudende gevelbekleding laat verwijderen", zegt minister Demir. De nieuwe premie komt er vanaf 1 januari 2021. 

Voorwaarde is wel dat je de werkzaamheden laat uitvoeren door een professionele aannemer.   


Nog eens 40 miljoen euro gaat de komende twee jaar naar asbestverwijdering in scholen en zorginstellingen. "We willen focussen op plekken waar veel kwetsbare mensen samenkomen", zegt Demir. Een deel van dat budget kan ook naar lokale besturen gaan voor asbestverwijdering en -ophaling aan huis. (bron:vrtnws) 


Asbestrenovatie 

Cauwelier heeft niet enkel 50 jaar ervaring in dakrenovaties, we beschikken ook over opgeleide werkkrachten voor het saneren en renoveren van asbesthoudende leien. Leien met asbest mogen volgens de asbestwet namelijk niet meer gereinigd worden. De wetgeving zegt trouwens ook dat tegen het jaar 2040 al het asbesthoudend materiaal uit Vlaanderen moet verdwijnen. 


Asbest herkennen    

Hoe u kunt weten of uw leien al dan niet asbesthoudend zijn? Een eerste belangrijke aanwijzing is het productiejaar. Leien die na 1996 geproduceerd werden, zijn asbestvrij. Werden uw leien voor 1990 vervaardigd, dan bevatten ze vrijwel zeker asbest. Heeft u nog twijfels over de mogelijke aanwezigheid van asbest in uw leien dak? Raadpleeg dan onze meer uitgebreide checklist hieronder omtrent asbesthoudende leien. Het achterhalen van de aan- of afwezigheid van asbest is belangrijk, want dat bepaalt of er nood is aan een renovatie of een reiniging. Zijn uw leien niet asbesthoudend? Dan kunnen ze probleemloos gereinigd worden door Mosmonster.  


Dakrenovatie  

Als er wel sprake is van asbest, kunt u bij Cauwelier terecht voor een dakrenovatie. We staan u graag met raad en daad bij.   

 
                                                                                        

Deel dit bericht

Andere nieuwsberichten

Waarom een plat dak en hoe bouwen we het op?

Waarom een plat dak en hoe bouwen we het op?

Bij Dakwerken Cauwelier zijn we thuis in platte daken. Overweeg je een nieuw plat dak? Een goede keuze, want platte daken bieden heel wat voordelen. We zetten de belangrijkste pluspunten even voor je op een rijtje.

LEES MEER
Cauwelier gespot op Focus/WTV?

Cauwelier gespot op Focus/WTV?

Focus/WTV maakte een reportage van de Bedrijvencontactdagen, met speciale aandacht voor onze stand.

LEES MEER
3D-printen van dakpannen en hulpstukken!

3D-printen van dakpannen en hulpstukken!

Wat te doen als een dakpan of hulpstuk niet meer in de handel verkrijgbaar is én je slechts enkele stuks nodig hebt?

LEES MEER
x