Isolatie

Altijd de meest geschikte isolatie voor uw dak

Hellend dak 

Traditioneel systeem: isoleren tussen de spanten.  

‘Sarking'-systeem: isoleren óp de spanten met Powerroof-isolatiepanelen


Plat dak 

Wilt u een plat dak isoleren, dan heeft u keuze tussen verschillende materialen: 

  • minerale wol
  • PUR-schuim 
  • PIR-schuim 
  • TAUfoam, foamglas op basis van cellulair glas  



Heb ik recht op een isolatiepremie?


Misschien heeft u wel recht op een of meerdere premies van gemeentelijke, regionale of federale overheid. Er zijn meer dan 2000 premies voorhanden, waarvan sommige verband houden met de isolatie van daken.


Minerale wol

Wat?

Minerale wol bestaat uit gesponnen draden van gesmolten glas (glaswol) of steen (steenwol). Deze draden worden op een speciale manier bij elkaar gevoegd zodat er een wollige structuur ontstaat. De wol kan vervolgens weer verder samengeperst worden tot platen of dekens die als isolatiemateriaal dienen. Losse wol is vooral geschikt voor het inblazen in holle ruimtes zoals spouwmuren. Voor de productie van minerale wol worden delfstoffen gebruikt die in de natuur ruim voorhanden zijn (bv.: kalk, zand en soda).


Voordelen :

-Niet brandbaar.

-Uitstekende warmte-isolatie.

-Ruime toepassingsmogelijkheden. (isoleren van wanden bij bvb bij houtskeletbouw, spouwmuren en buitengevels, scheidingswanden en verdiepingsvloeren, zoldervloeren,

  hellende en platte daken, allerlei industriële toepassingen zoals isolatie van machines en airco's

-Neemt geen vocht op.

-Wordt niet aangetast door schimmels.

-Geluidsisolerende eigenschappen.

-Is relatief goedkoop.

-Heeft een geringe ecologische voetafdruk, aangezien het product volledig recycleerbaar is.


Nadelen :

- Irritatie: het materiaal kan irriterend zijn bij aanraking (jeuk) en bij inademing. Je kunt bij de verwerking ervan dus het beste werkhandschoenen en een stofmasker dragen. - Lagere warmteopslag: minerale wol heeft een lagere warmteopslagcapaciteit (warmtedoorslag) dan natuurlijke isolatiematerialen zoals als schapenwol, papiervlokken of 

  houtwol. In de zomer zal het dus binnen sneller opwarmen aangezien de warmte minder lang vastgehouden kan worden door het materiaal.


Verschil tussen glaswol en steenwol 

Glaswol en rotswol lijken qua isolatiemateriaal erg veel op elkaar. Het verschil zit hem vooral in de structuur van de vezels. De vezels in steenwol (ook rotswol genoemd) zijn korter dan die van glaswol waardoor steenwol een hogere dichtheid heeft (30-200 kg/m³ t.o.v. 11-45 kg/m³). Steenwol kan in principe een hogere druk aan dan glaswol.


PUR en PIR

Verschil tussen PUR en PIR

-PUR of polyurethaan is een kunststofschuim, gemaakt op basis van isocyanaat en alcohol. Door toevoeging van lucht of water ontstaan er luchtbellen.

-PIR of polyisocyanuraat is zeer gelijkaardig.


Kenmerken :

De toepassingen voor deze isolatiematerialen zijn dezelfde. Beide materialen zijn verkrijgbaar in de vorm van harde isolatieplaten. Deze isolatie plaatst men als thermische isolatie voor vloer, muur en dak. Men kiest dus voor deze isolatie om een zo dun mogelijke opbouw te bekomen. Deze isolatie heeft namelijk een uitstekende isolatiewaarde waardoor met een kleine dikte een grote warmteweerstand bekomt.


Nadeel :

De milieu-impact van PIR wordt gelijkgesteld aan die van PUR. Hier zit dus geen merkbaar verschil in. Deze isolatiematerialen worden beschouwd als een niet milieuvriendelijke toepassing gezien de aard van de basisgrondstof en de benodigde chemische stoffen tijdens het productieproces.


Taufoam

Wat?

POWERDECK B is een isolatieplaat met een kern in TAUfoam by Recticel (een hard polyisocyanuraatschuim met een bijzondere celstructuur), bekleed aan de onderzijde met een mineraal gecoat glasvlies en aan de bovenzijde met een gebitumineerd glasvlies met polypropyleen vlies.


Voordelen : 

-Goed brandgedrag.

-Goede thermische prestaties.

-Hoge druksterkte.

-Goede beloopbaarheid.

-Compatibel met tal van afdichtingssystemen.



Foamglas

Wat?

FOAMGLAS® is duurzame thermische isolatie uit cellulair glas voor de hele bouwschil. Het is een licht, hard en duurzaam isolatiemateriaal en bestaat uit miljoenen hermetisch gesloten glazen cellen. FOAMGLAS® biedt een uitzonderlijke combinatie van eigenschappen waaronder onbrandbaarheid, hoge drukvastheid en langdurige thermische prestaties. FOAMGLAS®-isolatie is beschikbaar in een groot aantal vormen en maten om te voldoen aan alle bouwregelgeving.


Voordelen : 

-Bezit een uitstekende warmte isolerende eigenschap dankzij zijn water- ten gasdichte celstructuur van glas. Daardoor werkt foamglas energie sparend, en geeft een   comfortabel binnenklimaat in elk seizoen.

-Door de hermetisch gesloten glascellen is dit product absoluut waterdicht.

-Foamglas kan niet rotten en is bestand tegen ongedierte omdat het anorganisch is. 

 Kan dus perfect gebruikt worden ondergronds en vormt geen basis voor nesten, broed- of  kiemplaatsen.

 Dat maakt het bij uitstek geschikt voor gebouwen in de   voedingsindustrie.

-Kan een hoge drukbelasting aan, en vervormt niet, er kunnen dus ook geen koude bruggen ontstaan.

-Onbrandbaar en vormt geen rook of giftige gassen. Veroorzaakt geen vlamoverslag.

-Neemt geen vocht op, en zet bijgevolg niet uit.

-Is maatvast, en kan vastgekleefd worden op verschillende ondergronden.

-Bestaat uit puur glas, en is bestand tegen organische oplosmiddelen en zuren.

-Bestaat voor 60% uit hoogwaardig recyclageglas En voor de productie ervan wordt groene stroom gebruikt.


Hoe geplaatst

Met eenvoudige werktuigen zoals een handzaag kan dit product gemakkelijk verwerkt worden.


x